Bijwerkingencentrum Lareb adviseert verder onderzoek naar een verband tussen coronavaccins en gezondheidsklachten die lijken op het postcovidsyndroom. Wat weten we over de klachten? En waarom is verder onderzoek nodig? Zes vragen over het mogelijke verband tussen coronavaccins en deze medische klachten.
Hoeveel mensen hebben last van deze klachten?
In Nederland zijn in totaal zo’n 40 miljoen coronaprikken gezet. Dat is inclusief herhaalprikken en verschillende boosterrondes. Vooral mensen met een kwetsbare gezondheid en ouderen hebben meerdere boosters gehad.
Lareb heeft 2.282 meldingen over gezondheidsklachten ontvangen na een coronavaccin. Het bijwerkingencentrum ontving de meldingen via zijn online meldpunt. De klachten hielden langer dan zes maanden aan en ontstonden binnen 28 dagen na het vaccin.
78 personen die een melding hebben gedaan hebben dezelfde klachten, die lijken op de klachten van het postcovidsyndroom (ook bekend als long covid). “Maar daarmee zeggen we nog niet dat het long covid is”, zegt Lareb-directeur Agnes Kant.
Het bijwerkingencentrum meldt in een rapport dat er geen bewijs is dat de vaccins de oorzaak van de klachten zijn. Lareb constateert alleen dat er bij verschillende personen dezelfde soort langdurige klachten opkwamen in de weken na de vaccinatie en adviseert om daar verder onderzoek naar te doen.
Welke klachten hebben deze mensen?
De 78 mensen met postcovidachtige klachten hebben last van een combinatie van klachten, die per persoon iets verschillen. Denk aan kortademigheid, vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid en verminderd concentratievermogen. “Juist vanwege de combinatie dachten wij: dit lijkt veel op de klachten van long covid”, zegt Kant. Sommige mensen hebben aan Lareb laten weten dat ze door hun klachten niet normaal kunnen leven.
Waarom staat de groep van 78 mensen centraal in het onderzoek?
“We zijn gestart met een inventarisatie van wat we aan langdurige klachten hebben gevonden”, zegt Kant. “Toen zijn we gaan zoeken naar patronen. Daar kwamen deze 78 personen naar boven, waar we verder op zijn gaan focussen.”
Kant benadrukt dat het vinden van de postcovidachtige klachten niet het doel van het onderzoek was. “We zijn niet actief op zoek geweest naar klachten die op long covid lijken, maar we zijn erop uitgekomen.”
Buiten de groep van de 78 personen heeft Lareb weinig opmerkelijks gevonden tussen de meldingen. “Het ging vooral om klachten die al bekend waren in de bijsluiter van de vaccins of die bij andere vaccinaties ook voorkomen”, vertelt Kant. “Opgezwollen lymfeklieren of pijn aan de arm kunnen ook langer duren dan we normaal zien, maar die klachten kenden we al.”
Levert het vaccin van de ene fabrikant vaker klachten op dan dat van de ander?
Volgens Lareb geeft het vaccin van de ene fabrikant geen groter risico op klachten dan de vaccins van andere fabrikanten. Het lijkt er vooralsnog niet op dat een vaccin van een specifieke fabrikant veel vaker klachten veroorzaakt.
Waarom is verder onderzoek nodig?
Lareb kan niet uitsluiten of corona een oorzaak van de klachten is. “Mensen die 28 dagen voor de klachten positief getest zijn, hebben we uitgesloten uit de selecte groep”, zegt Kant. “Maar daarmee is corona nog niet helemaal uitgesloten. Er zijn mensen die niet wisten of ze besmet waren, omdat ze geen test hebben gedaan. Of omdat ze niet het vermoeden hadden dat ze corona hadden.”
Kant hoopt dat verder wetenschappelijk onderzoek hier uiteindelijk duidelijkheid over kan geven. “Als de oorzaak van long covid gevonden wordt, kan dat hopelijk ook duidelijk maken of de klachten van onze onderzoeksgroep wel of niet door vaccins komen.”
Waarom is onderzoek belangrijk voor patiënten?
De mensen die deze klachten kregen na een vaccin voelen zich vaak niet gezien, zegt Eline Hofman. Zij is huisarts en medisch adviseur bij C-support, een organisatie die mensen met postcovid en aanhoudende klachten na vaccinatie ondersteunt en adviseert.
“Het is erkenning voor deze patiënten dat er goed naar hun problemen gekeken wordt. Zij hebben klachten na hun vaccinatie, maar de aandacht gaat eigenlijk vooral uit naar patiënten met postcovid”, weet Hofman. “Als er een verband tussen hun klachten en de vaccinatie bestaat, is het belangrijk dat dit wordt aangetoond. Vervolgens kan er net als bij het postcovidsyndroom worden gezocht naar behandelmogelijkheden.”
“Wat ook speelt is dat de mensen die kampen met klachten na vaccinatie geen recht hebben op een herstelzorgregeling. Zo’n regeling bestaat bijvoorbeeld wél voor patiënten met postcovid. Het ontbreken van zo’n regeling draagt ook niet bij aan erkenning en herstel.”